Okazało się, iż kanapki 'na wynos’ pozwoliły mu się w krótkim czasie na tyle inkrustować, że swoją ofertę rozszerzył na linie lotnicze, w których serwowano pasażerom przekąski podczas lotu. Stąd dzisiaj, większa część linii lotniczych prowadzi na pokładzie catering. W późniejszym czasie zaistniały tysiące korporacji cateringowych, jakie obsługiwały kontrahentów w miejscach oraz sytuacjach, zgodnie z życzeniem.
Najwięcej imprez cateringowych organizowanych jest na zlecenie firm, jakkolwiek coraz to więcej osób prywatnych korzysta we własnych domach z cateringowych ofert. Wystawne, familijne przyjęcia aranżowane są nie jedynie w restauracjach, niemniej jednak w prywatnych posiadłościach, sadach, w plenerze. Wszystko zaczyna się od spotkania z kontrahentem i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej – dobry catering.
Projekt na catering powstał z obserwacji, że jego klienci spiesząc się, w znacznej większości zabierają nabyte kanapki ze sobą.
Gdy w latach dwudziestych ubiegłego wieku J.Willard Marriott uruchomił własny osobisty sklepik z kawą i gorącymi kanapkami, nawet nie sądził o tym, iż jest to pierwocina cateringu, który pozwoli mu na uformowanie w przyszłości jednej z najpoprawniej kwitnących na świecie sieci hotelowych.
Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, ale powinien pozostać przy reklamie i sprzedaży swojego menu, albowiem to robi najodpowiedniej i ma do tego możliwości. Duża restauracja hotelowa jest w stanie zapewnić catering bardziej wystawny, dla ogromnej ilości osób, bo ma możliwość przygotowania w najwyższym stopniu wymyślnych dań w własnej kuchni. Czy drobny kanapkowy bar zorganizuje catering dla dużej ilości osób, nie mając wystarczającego zaplecza?
Zatem Catering jest usługą żywieniową, dlatego musi być przygotowany i przeprowadzony na najwyższym poziomie. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń i jedzenia z restauracji w wyznaczone miejsce. Współczesny catering to także dobór dobrej oprawy, dekoracji do charakteru oraz miejsca imprezy.
Jeśli jakaś korporacja cateringowa reklamuje się, że jest w stanie zrobić wszystko, uskutecznić każdą imprezę gastronomiczną, nie za bardzo można w to wierzyć. Jeśli ktoś mówi, iż umie zrobić wszystko, to oznacza, iż umie nie wiele.
Jest kompletna masa czynników, jakie formułują przebieg i konwencję uroczystości, nieodzowne jest więc dopracowanie oraz przedyskutowanie wszystkich detali przedsięwzięcia gastronomicznego.
Właściwa aranżacja miejsca, wybór dań, stylistyka, sposób podawania, należyta ilość obsługi, to główne dla cateringu sprawy. By konsumenci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, znakomicie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zwieńczeniu.
Z jakiego powodu catering oraz dieta pudełkowa zyskuje na popularności?
Niezmiernie istotny jest typ imprezy, bowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, ślub, urodziny, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, uroczystość biesiadna, uroczysty bankiet, lub uroczystość przy szwedzkim stole.
To też samochody chłodnie do transportu produkcji i wyposażenia na miejsce imprezy.
Warto o tym pamiętać, zlecając jednostce gospodarczej przygotowanie cateringu, oraz wypada uczynić, czym firma dysponuje. W innym przypadku, imprezę zlecimy pośrednikowi, a nie firmie cateringowej sprawdź tutaj.
Będzie musiał wynająć kuchnię w innym lokalu, lub zamówić tam po prostu potrawy. Catering, to nie jedynie produkcja gastronomiczna. To również porcelana stołowa, sztućce, obrusy, dekoracje, chłodnie oraz lodówki do przechowywania przygotowywanych smaków.